Γνωμικολογικον

Αποφθέγματα, Γνωμικά, Αφορισμοί, Ρητά, Παροιμίες
 
 
 

Ραιημόν Κενώ
Raymond Queneau, 1903-1976 , Γάλλος συγγραφέας
Ραιημόν Κενώ βιογραφικόΥπήρξε συγγραφέας, ποιητής, στιχουργός, μεταφραστής και μαθηματικός. Πολυσχιδής προσωπικότητα, με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και φαντασία, ανανέωσε τη γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία εισάγοντας τον προφορικό λόγο και το χιούμορ στα γαλλικά γράμματα.
Επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1932 και ένιωσε βαθιά έκπληξη από το χάσμα μεταξύ καθομιλουμένης και καθαρεύουσας. Αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αυτόν καθώς στη συγγραφική του πορεία έθεσε στόχο να απαλλάξει τη γαλλική γλώσσα από τις συμβατικότητες του γραπτού λόγου.
Το 1948 γράφτηκε στη Μαθηματική Εταιρία Γαλλίας και αφοσιώθηκε στην εφαρμογή των μαθηματικών κανόνων στο λογοτεχνικό έργο. Από το 1950 συμμετείχε στο Κολλέγιο Παταφυσικής (παρωδία Μεταφυσικής). Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου Παταφυσικής, ίδρυσε μαζί με τον μαθηματικό Φρανσουά λε Λιονέ την Ουλιπό (Oulipo, Ouvroir de la Litterature Potentielle = Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας) που βασικά ήταν μια ενδιαφέρουσα απόπειρα εφαρμογής των Μαθηματικών στη Λογοτεχνία.
Έγινε διάσημος το 1959 με το βιβλίο «Η Ζαζί στο Μετρό» (Zazie dans le métro) που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Λουί Μαλ. Άλλα γνωστά του έργα είναι τα «Γαλάζια λουλούδια» (1965) καθώς και οι ευφυέστατες «Ασκήσεις ύφους» (Exercices de style, 1947), όπου αφηγείται μια ιστορία με 99 διαφορετικά στυλ γραφής.

Αριθμός Αφορισμών: 7Αναγνώσεις: 2,611

Αφορισμοί

Το λάθος, το έγκλημα, η μοιχεία. Αυτά είναι όλα όσα κάνουν τους ανθρώπους ενδιαφέροντες.


άρεσε σε 14
Δεν μου φαίνεται ότι έχει ανακαλύψει κανείς κάτι καινούργιο μετά την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

(σ.σ: στη λογοτεχνία)


άρεσε σε 7
Είναι αρκετό να αγαπάς τις λέξεις για να γράψεις ένα ποίημα.


άρεσε σε 7
Το να έχεις ένα σύστημα, περιορίζει τον ορίζοντά σου. Το να μην έχεις είναι αδύνατο. Το καλύτερο είναι να έχεις πολλά.

(Ο Κενώ πειραματιζόταν με την εφαρμογή των Μαθηματικών στη Λογοτεχνία)


άρεσε σε 4
Η λογοτεχνία έχει να κάνει είτε με την τοποθέτηση φανταστικών χαρακτήρων σε μια αληθινή ιστορία, που είναι η Ιλιάδα, είτε με την παρουσίαση της ιστορίας ενός ατόμου σαν να έχει ιστορική αξία, που είναι η Οδύσσεια.


άρεσε σε 1
Μπορεί κανείς εύκολα να ταξινομήσει όλα τα λογοτεχνικά έργα είτε σαν απογόνους της Ιλιάδας είτε της Οδύσσειας, με τις Οδύσσειες να είναι πολύ πιο πολυάριθμες από τις Ιλιάδες.


άρεσε σε 1

Παραδοξολογίες

Όταν το Ένα έκανε έρωτα με το Μηδέν, οι σφαίρες σφιχταγκάλιασαν τις στερεές τους γωνίες και οι πρώτοι αριθμοί κράτησαν την αναπνοή τους.


άρεσε σε 16
Παρόμοιες Πηγές ΓνωμικώνΜανώλης Παπαθανασίου   2008 – 2018


Παρόμοιες πηγές

 Αντρέ Ζιντ

 Αντρέ Μαλρώ

 Μαρσέλ Προυστ

 Jules Renard

 Louis Scutenaire

 Ανατόλ Φρανς

 Μαρσέλ Ασάρ

 Alfred Capus

 Σαιν-Εξπερύ

 Romain Gary

 Jean Dutourd

 André Maurois

 Geraldy

 Etienne Rey

 Gilbert Cesbron

 Tristan Bernard

 Decoly

 Jacques Deval

 George Courteline

 Ζαν Ζιρωντού

 André Breton

 Pierre Daninos

 Henri Jeanson

 Marcel Jouhandeau

 Ρομαίν Ρολάν