Γνωμικολογικον

Αποφθέγματα, Γνωμικά, Αφορισμοί, Ρητά, Παροιμίες
 
 
 

Ugo Foscolo
Ούγκο Φώσκολο, 1778-1827 , Ελληνοϊταλός ποιητής
Ugo Foscolo βιογραφικό Γεννήθηκε στην ενετοκρατούμενη Ζάκυνθο από Ελληνίδα μητέρα και Βενετσιάνο πατέρα.
Παραμελημένος από την ελληνική διανόηση, ο Ούγκο Φώσκολο τοποθετήθηκε στο πάνθεον των ιταλικών γραμμάτων, παρ' ότι ο ίδιος ποτέ δεν ξέχασε την ελληνική του ταυτότητα. Έζησε τη δίνη των ευρωπαϊκών ανακατατάξεων στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Η ζωή του σημαδεύτηκε από τους Ναπολεόντειους πολέμους, κατά τους οποίους πολέμησε και τραυματίστηκε.

Πνεύμα φιλελεύθερο, οραματίστηκε την ελευθερία της Ελλάδας. Έφυγε από τη Ζάκυνθο μετά τον θάνατο του πατέρα του σε ηλικία 10 ετών και ποτέ δεν ξαναγύρισε, ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησε να ονειρεύεται την επιστροφή. Και όταν πια κατάλαβε ότι η ζωή του τελειώνει, εξέφρασε την επιθυμία του να ενταφιαστεί στον γενέθλιο τόπο. Κάτι που δεν έγινε. Οι Έλληνες αδιαφόρησαν και τα οστά του μεταφέρθηκαν από την Αγγλία, όπου πέθανε το 1827, στην Ιταλία.
Από τον Ιούνιο του 1871 βρίσκονται στο Ιταλικό Πάνθεον δίπλα στο κενοτάφιο του Δάντη, στη βασιλική της Σάντα Κρότσε στη Φλωρεντία.
Στην Ελλάδα, παραμένει εν πολλοίς άγνωστος. Προφανώς επειδή ο ποιητής αριστουργημάτων όπως οι "Τάφοι" αλλά και "Οι Τελευταίες επιστολές του Ιάκωβου Όρτις", σε αντίθεση με τον Σολωμό και τον Κάλβο, που παρά την ιταλική παιδεία τους έγραψαν στα ελληνικά, δεν δημοσίευσε ούτε ένα έργο στη μητρική γλώσσα.

Αριθμός Αφορισμών: 4Αναγνώσεις: 2,158

Αφορισμοί

Να μετανιώνεις για το παρελθόν, να δυσφορείς για το παρόν, να φοβάσαι για το μέλλον. Αυτή είναι η ζωή!


άρεσε σε 34
Ο πόνος γι’ αυτούς που δεν έχουν ψωμί να φάνε αντέχεται περισσότερο.


άρεσε σε 26
Η δόξα των μεγάλων αντρών οφείλεται κατά το ένα τέταρτο στο θράσος τους, κατά τα δύο τέταρτα στην τύχη και κατά το τελευταίο τέταρτο στα εγκλήματά τους.


άρεσε σε 12

Ξενόγλωσσα

Lavoro eterno! - Paga il Governo.

απόδοση: αιώνιο έργο - πληρώνει η κυβέρνηση (για ένα ατέλειωτο δημόσιο έργο)


άρεσε σε 5
Παρόμοιες Πηγές ΓνωμικώνΜανώλης Παπαθανασίου   2008 – 2018


Παρόμοιες πηγές

 Ανδρέας Κάλβος

 Χατζή Σεχρέτη