Γνωμικολογικον

Αποφθέγματα, Γνωμικά, Αφορισμοί, Ρητά, Παροιμίες
 
 
 

Jan Hus




Ιωάννης Ους, 1369-1415 , Τσέχος θεολόγος & αιρετικός
Jan Hus βιογραφικόΤσέχος (Βοημός) θρησκευτικός φιλόσοφος, μεταρρυθμιστής και από το έτος 1401 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία θεώρησε τις διδασκαλίες του αιρετικές. Καταδικάστηκε το 1415 στην Σύνοδο της Κωνσταντίας, πόλη της νότιας Γερμανίας, σε θάνατο. Κάηκε αυθημερόν ως αιρετικός στην πυρά στις 6 Ιουλίου 1415. Ο Γιάν Χους είχε προσέλθει στην σύνοδο της Κωνσταντίας για να παρουσιάσει τις απόψεις του, έχοντας την εγγύηση από τον αυτοκράτορα Σιγισμούνδο, ότι δεν θα τον πειράξουν.
Ο Χους υπήρξε πρόδρομος του προτεσταντικού κινήματος, και άσκησε ισχυρή επιρροή στην κεντρική Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις διδασκαλίες του Μαρτίνου Λούθηρου. Όσοι ασπάζονταν τις θέσεις του Χους αποκλήθηκαν "Ουτρακβίτες" ή «Χουσίτες». Οι Χουσιτικοί Πόλεμοι (1419-1436) οδήγησαν στις συμφωνίες της Βασιλείας οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξει μια μεταρρυθμισμένη εκκλησία στο Βασίλειο της Βοημίας, σχεδόν έναν αιώνα προτού να πραγματοποιηθούν τέτοιες εκδηλωθεί το κίνημα του Λουθηρανισμού.

Αριθμός Αφορισμών: 1Αναγνώσεις: 742

Λατινικά Ρητά

Ο Sancta simplicitas...

μτφρ: Ω ιερή απλότητα (ή, αγία αφέλεια)

(πεθαίνοντας στην πυρά, όταν είδε μια γριούλα να ρίχνει προσανάμματα στη φωτιά)


άρεσε σε 21








Παρόμοιες Πηγές Γνωμικών



Μανώλης Παπαθανασίου   2008 – 2018


Παρόμοιες πηγές

 Thomas Kempis

 Giordano Bruno