γνωμικα

Γνωμικολογικον

Αποφθέγματα, Γνωμικά, Αφορισμοί, Ρητά, Παροιμίες και άλλα
www.gnomikologikon.gr
 


My "other" sites:

Madame de Sablé

Μαρκησία ντε Σαμπλέ, 1599-1678 , Γαλλίδα διανοούμενη
Madame de Sablé βιογραφικόΗ Μαρκησία ντε Σαμπλέ ανήκε στο είδος των κοσμικών διανοούμενων που διοργάνωνε συνεχώς φιλολογικές βραδιές. Από το σαλόνι της είχαν περάσει οι μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής (όπως ο Πασκάλ).
Η κύρια διασκέδαση του κύκλου της ήταν η επινόηση και ανταλλαγή γνωμικών.
Μετά το θάνατο της, δημοσιεύθηκε και ένα βιβλιαράκι με γνωμικά της, αλλά η μεγάλη συμβολή της είναι ότι σ’ αυτήν οφείλεται, κατά μεγάλο μέρος, ότι τα γνωμικά έγιναν πολύ της μόδας για τους επόμενους δύο αιώνες, ενώ η δράση του φιλολογικού της κύκλου ενέπνευσε πολυάριθμους συγγραφείς μεταξύ των οποίων και τον Λα Ροσφουκώ.

Αριθμός Αφορισμών: 5Αναγνώσεις: 9,404

Αφορισμοί

Ο έρωτας έχει κάτι το τόσο χαρακτηριστικό, που δεν μπορούμε να το κρύψουμε όταν υπάρχει ούτε να τον προσποιηθούμε όταν δεν υπάρχει.


άρεσε σε 54
Το να είσαι υπερβολικά δυσαρεστημένος με τον εαυτό σου είναι αδυναμία, το να είσαι υπερβολικά ευχαριστημένος είναι ανοησία.


άρεσε σε 46
Η μεγαλύτερη γνώση του ανθρώπου είναι να ξέρει την τρέλα του.


άρεσε σε 30
Μας αρέσουν πολύ περισσότερο αυτοί που μας μιμούνται παρά αυτοί που προσπαθούν γίνουν ισάξιοί μας. Γιατί η μίμηση είναι σημάδι εκτίμησης, ενώ η επιθυμία να γίνεις ισάξιος είναι σημάδι φθόνου.


άρεσε σε 30
Μας αρέσουν τόσο όλα τα καινούργια πράγματα, που ενδόμυχα αισθανόμαστε κάποια ευχαρίστηση με τα πιο θλιβερά και τρομακτικά γεγονότα, επειδή είναι καινούργια.


άρεσε σε 9
Παρόμοιες Πηγές Γνωμικών

Google
Παρόμοιες πηγές

 Λα Ροσφουκώ

 Ζαν ντε Λα Μπρυγιέρ

 Μπουάστ

 Φοντενέλ

 Madame de Stael

 Ντε Λαφονταίν

 Duc de Levis 
Δεν απαγορεύεται η αντιγραφή του περιεχομένου της ιστοσελίδας!
To σωστό όμως είναι να αναφέρεται πάντα η πηγή.

2008-2017: Manolis Papathanassiou