Γνωμικολογικον

Αποφθέγματα, Γνωμικά, Αφορισμοί, Ρητά, Παροιμίες
 
 
 

Βιτρούβιος
Vitruvius,   Ρωμαίος αρχιτέκτονας, 80-15 π.Χ.
Βιτρούβιος βιογραφικόΟ Μάρκος Βιτρούβιος Πολλίωνας (Marcus Vitruvius Pollio) ήταν Ρωμαίος συγγραφέας, αρχιτέκτονας και μηχανικός. Είναι κυρίως γνωστός για την πραγματεία του περί αρχιτεκτονικής (λατ. De architectura), έργο γνωστό και ως «Δέκα Βιβλία Αρχιτεκτονικής» που είναι το μοναδικό κείμενο αρχιτεκτονικής που διασώζεται από την αρχαιότητα.
Το όνομά του είναι γνωστό και από τον Άνθρωπο του Βιτρουβίου, ένα σχέδιο του Ντα Βίντσι εμπνευσμένο από τις θεωρίες του Βιτρούβιου για τις τέλειες αναλογίες.

Αριθμός Αφορισμών: 6Αναγνώσεις: 59

Αφορισμοί

Ο ομφαλός είναι φυσικά τοποθετημένος στο κέντρου του ανθρώπινου σώματος, και, αν σε έναν άνδρα σε ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια του ανεπτυγμένα, με τον ομφαλό του ως κέντρο εγγράψουμε ένα κύκλο, θα ακουμπήσει τα δάκτυλα των χεριών και τα δάκτυλα των ποδιών του.


άρεσε σε 2
Οι τρεις αρχές της αρχιτεκτονικής: Ομορφιά, Σταθερότητα, Ευχρηστία... Ο αρχιτέκτονας οφείλει να εξισορροπεί και να συντονίζει αυτά τα τρία στοιχεία χωρίς κανένα από αυτά να τονίζεται περισσότερο σε βάρος των άλλων.


άρεσε σε 1
Από τα τρόφιμα και το νερό μπορούμε να μάθουμε αν μια τοποθεσία είναι υγιεινή ή ανθυγιεινή.


Οι ψυχροί άνεμοι είναι δυσάρεστοι, οι ζεστοί άνεμοι φέρνουν εκνευρισμό, οι υγροί άνεμοι είναι ανθυγιεινοί.


Οι πύργοι πρέπει να είναι είτε στρογγυλοί είτε πολυγωνικοί. Οι τετράγωνοι πύργοι γκρεμίζονται πιο εύκολα από τις πολιορκητικές μηχανές του εχθρού.


Βασικές αρχές της Αρχιτεκτονικής: Τάξη, Διευθέτηση, Ευρυθμία, Συμμετρία, Κοσμιότητα, Οικονομία.


Παρόμοιες Πηγές ΓνωμικώνΜανώλης Παπαθανασίου   2008 – 2018


Παρόμοιες πηγές

 Λουκιανός

 Γάιος Πετρώνιος

 Ennius